Le Printemps des Champagne
K tomuhle výletu stačil jediný popud od Miloše Danihelky na našem školení Champagne v práci (Marii B) :D stálo to za to? Rozhodně ano!
Le Printemps des Champagne nebo-li jarní festival Champagne. Koná se v dubnu v Reims (Remeš), a část i v Epernay. Tedy dvou městečkách v srdci Champagne. Akce je určená především pro profesionály (gastro, dovozci atd., nicméně na některé se mohou registrovat i lidé z pressu a influenceři) a na většinu je vstup zdarma po předchozí registraci.
Co je fajn vědět, a já o tom do teď netušila... v Champagne fungují menší vinaři (šampaňské "domy") v takových vinařských spolcích, a bylo to na některých degustacích až u srdce hřející :) a dle toho jsou právě rozdělené i ochutnávky. Na webu festivalu můžete vyhledávat rovnou buď podle uskupení, anebo si vyjedete kalendář, co se kdy koná.
My jsme si vybrali účast na Melting Crus, kde se stačilo opravdu jen registrovat, vybrat si čas příchodu a dostali jsme obratem QR vstupenku. Tasting se konal v jednom "punkovém" champagne baru a přesně takhle jsem si představovala typicky maloměstský cool bar s víny :) Jelikož si do Marie B vozíme Champagne Chavost, tak jsme nemohli nepozdravit a nepřipít si. Nicméně skvělým objevem pro mě byl Meunier od Famille Delouvin a byla to láska na první chuťový pohárek!
Pak jsme si dali oběd a pokračovali na degustaci Meunier Institut. Jak už název napoví, byla to jedna velká degustace Meunieru (Pinot Meunier / Mlynářka). Zde jsme to riskli a šli jsme jaksi na blind.. Kristiánovi se podařilo svojí famózní francouzštinou nás tam dostat a párty mohla začít. Tenhle tasting se konal v místě s otevřeným prostorem do zahrady, a byla tak možnost pobýt se sklenkou šampaňského pěkně venku :) Zde jsme dostali k neuvěřitelným parádám, jako ročníkovky z 1992, nebo Meunieru, který ležel 216 měsíců na kalech (ano, neuvěřitelných 18 let). Jedna odrůda na tolik způsobů a chutí... člověk opravdu nestačil vstřebávat (:
Večer jsme zakončili tam, kde jsme i po našem příjezdu do Reims začínali, a to v L'AXO Reims. V tvrdým překladu, prostě šampaňská hospoda. Obsluha na jedničku, výběr champange na jedničku, a tapas taky. Žádná tourist trap a skvělý ceny! Skvělý sezení na ulici, kde jsme si přisedli k nějakým frantíkům a zábava mohla začít :D
Další den jsme pokračovali ochutnávkou uskupení Les Mains du Terroir, kam patří Hugues Godmé, které si taktéž vozíme na přímo. Seznámit se s rozkošnou Lucille byl zážitek. Jejich champagne jsou skvělý poměr cena/výkon a vinařství je už teď v plné biodynamice (do roku 2030 musí být v Champagne v biu všichni kvůli problémům, které měli z používaných pesticidů a další chemie ve vinohradech). Každopádně přesně tady se nám líbila ukázka toho jak spolky dokáží spolupracovat a udělat pro lidi zážitek. U každého vinaře jste dostali ochutnat slepý vzorek, mohli jste tak hádat odrůdy a hlavně jakému vinaři patří, protože každý vinař měl na slepici vzorek vinaře jiného.
Po pozdním obědu jsme se vrátili a pokračovali v tastu v další místnosti, kde jsme objevili vinařství Maxime Blin. O vinařství se stará manželský pár, velcí pohodáři, a také již fungují v biu.
Večer už jsme se vlakem přemístili do městečka Epernay. Cesty vlakem tu jsou moc hezké, projíždí skrze vinice, a že těch tu je :)
Nicméne doporučuji do Epernay jet jiné dny než neděle a pondělí, jak jsme byli my, protože z podniků, které jsme chtěli navštívit či nám byly doporučeny, nebylo otevřeného nic :D takže nám nezbylo, než si nakoupit ve večerce a strávit večer na našem apartmánu. Ten jsem tedy naštěstí našla fakt krásný s takovým typickým francouzským štychem :)
Poslední tasting se tedy konal v pondělí, který se konal v muzeu Champagne. V zahradě muzea se konal oběd, seznámení s vinaři, dostali jsme již i nějakou skleničku. Vinaři otvírali lahve různých velikostí - od klasických po 3L. Pak jsme ve 14h začínali ochutnávku vína v podzemí muzea. První kolo se jely ochutnávky Vin Clair - tiché víno posledního ročníku sklizně, z kterého se chystají udělat šampaňské. Po nějaké době zazvonil zvon a začínala ochutnávka šampaňského. Zde bylo nepřeberné množství objevů. Nejenže jsme ochutnali spousty skvělých starších vín, dlouho ležených na kalech, ale i pak odpočatých ještě ve sklepě po odstřelení, ale také jsme ochutnali vína z odrůd pro nás méně známých.
Šampaňské už se totiž dávno nemusí vyrábět pouze ze Chardonnay, Pinot Noir a Meunier, ale mohou vinaři také používat spoustu dalších odrůd, jako je Pinot Blanc a Pinot Gris, a pak méně známých Arbane a Petit Meslier. Arbane i Petite Meslier vám teda řeknu, že stály za ochutnání. Dodávají vínu skvělé kyseliny i aroma a sbíhají se mi na ně sliny, jen co si na to šampaňské vzpomenu.
Sečteno podtrženo, zážitek je to nezapomenutelný a pro milovníky vína přínosný. U nás v ČR většinu těchto šampaňský neochutnáte, protože se sem především nikdy nedostanou.
Nicméně, nám bylo doporučeno, že vinaře mnohem více potěší, pokud si je vyberete a navštívíte přímo u nich :)
Reims i Épernay rozhodně stojí za návštěvu i bez festivalu. Za mě bych se tam určitě vrátila a zaměřila se víc na návštěvu gastro podniků. V Épernay jsem měla vyhlédnuté Sacré Bisto, které patří právě pod jeden champagne house z posledního tastingu. Pak nám byl ještě doporučen bar Brut, tak to k tipům, kdybyste se tam někdy rozhodli vydat :)