Oranžové víno

05/10/2021
...se stalo mou velkou láskou. Nejspíš jste o něm už slyšeli, ale pokud ne, tak nevěšte hlavu, a rozhodně čtěte dál!
Za loňský a letošní rok stoupla oranžovým vínům popularita a najdeme je v nabídce spousty vinařů i u nás v ČR. Oranžové víno však není žádnou novinkou, jeho historie je hluboce zakořeněná v Gruzii, kde se vyrábí už několik tisíc let a svátek slaví 6. října!

     A co je vlastně oranžové víno zač? Nebojte, rozhodně se nevyrábí z pomerančů, jak někteří rádi vtipkují :) Jde o typ vína z hroznů určených k výrobě bílého vína, zásadní rozdíl je však v době macerace. V podstatě se dá říci, že se vyrábí způsobem jakým se vyrábí vína červená. Nejčastěji najdete oranžová vína z odrůd Tramín červený, Pálava nebo Pinot Gris (Rulandské šedé).

    Z pravidla se jedná o vína naturální, což znamená, že nejdůležitější pro jeho výrobu je kvalita suroviny (hroznů). Do vína se nijak nezasahuje, nebo jen minimálně - víno se nesíří, nepřidávají se do něj žádné další prvky, ale ani se nečiří a nefiltruje.

    Jak už jsem zmínila výše, kolébkou oranžového vína je Gruzie a k tomu se váže nádoba Kvevri (qvevri), v které se toto víno do dnes nejčastěji vyrábí ač již máme k dispozici modernější nerezové nádoby.

   Kvevri jsou obrovské kameninové nádoby, které se zapouštějí do země. V nádobách kvevri dělá spoustu svých vín například Dobrá Vinice. Pokud někdy budete ve Znojmě, určitě doporučuji zajet si do jejich sklípku v Novém Šaldorfě, kde si tyto nádoby můžete také prohlédnout.

   A jakou můžete od oranžových vín očekávat chuť? Díky dlouhé maceraci najdete u těchto vín úžasné ovocné a rozvinuté chutě, které byste u stejných odrůd v podobě bílého vína prostě nezažili. U Tramínů můžete očekávat často pomeranče a oranžové růže, někdy i třísloviny. U Pálavy pro změnu úžasnou vůni a chuť meruněk. Vína jsou to vždy suchá, ale díky své ovocitosti mohou někomu připadat až sladká.

   Dají se také výborně párovat k jídlu. Od studených lehčích jídel, přes těstoviny s mořskými plody až po thajské pálivější jídlo. Jídlu se rozhodně meze nekladou.


K mým srdcovkám v oranžádách rozhodně patří:

Tramín červený od Vinařství Baraque

Sauvignon Blanc qvevri od Dobré Vinice

Pálava z Vinařství Válka

Pálava KVEVRI z Vinařství Aurora (která už není, ale moc doufám, že zas někdy bude!)