Riesling & Chřestové risotto

31/08/2022

    Na počest Velké degustace rakouských vín jsem si otevřela Riesling Ried Diermannsee 2020 z vinařství Norbert Bauer. Tento Ryzlink je po vůni krásně květinový a v chuti díky zbytkovému cukru není typicky výrazná kyselina, ale spíše jemná chuť jádrového ovoce a stopy medovosti. Ryzlink je lehký a super pitelný, no a jako bonus se na něm dá i vařit rizoto! Tak čti dál pro recept :)


Riesling Ried Diermannsee

2020, suché

Dolní Rakousko, Weinviertel

barva: bílé

odrůda: Ryzlink Rýnský

obsah: cukr 8.4 g/l

kyseliny 7.4 g/l

cena: cca 280 Kč

alkohol: 12%


Chřestové Risotto

potřebuješ:

- 6-8 stonků chřestu (dle velikosti)

- 250g rýže arborio

- 100g másla

- jednu menší šalotku (cca 25-30g)

- olivový olej (celkem 8-12 lžic)

- cca 1dcl bílého vína

- 70-100g parmezánu či podobného sýru (množství dle gusta samozřejmě :D)

- sůl a pepř na dochucení

postup:

  1. Vše si připrav - máslo nakrájej na kostičky a dej zpět do lednice, nakrájej nadrobno šalotku, z chřestu odkroj cca 4cm hlavičky a dej je stranou, odlom tvrdé konce a vyhoď a stonky pokrájej na kolečka (cca 0,5cm). Nastrouhej si najemno sýr.

  2. Mezitím si dej vařit cca 1L vody a vedle v rendlíku si už nech rozehřát 3 lžíce oleje. Když je ready, hoď tam šalotku, nech ji zesklovatět a přidej rýži. Nech restovat cca 2cm za častého míchání.

  3. Vlij víno a nech odpařit. Jakmile je víno tatam, tak přidej pokrájený chřest a zalij připravenou horkou vodou (já vždy liju tak aby rýže byla tak akorát ve vodě a vařila se). Občas promíchej a vždy když se voda odpaří tak dolij, takto pokračujeme dokud není akorát rýže na skus (cca 16min), voda by při závěru neměla být odpařená úplně ale tak z poloviny.

  4. Sundej z plotny, vmíchej nastrouhaný sýr a postupně kostičky másla a poté 3 lžíce oleje. Pokud je rizoto moc husté můžeš doředit vodou. Pokud zas málo krémové, tak přidej máslo a/nebo sýr :) Dochuť solí a pepřem.

  5. No a závěr potřebujeme ty připravené hlavičky chřestu. Rozehřej si olej na pánvi, podélně rozkroj hlavičky na polovinu a dej osmahnout. Jakmile budeš rizoto servírovat na talíř, tak jej ozdob osmaženými hlavičkami chřestu a už jen můžu popřát dobrou chuť.


   Tak teď už jen mohu popřát dobrou chuť pokud jste dočetli až do konce a rozhodli se podle receptu uvařit - pokud ano, tak dejte vědět s jakým vínem se to povedlo vám a klidně označujte na instagramu!

    No a pokud by se vám nechtělo kupovat hned celou láhev či karton od Bauera či jiných z Rakouska, tak máte jedinečnou příležitost zajít na degustaci rakouských vín ve středu 7.9.2022.