Ryzlink vlašský (Umlando)

06/09/2023

Vinařství IWAYINI

2021, suché

Morava / Mikulovská podoblast

barva: bílé

kategorie: moravské zemské, suché

obsah: cukr 0.4 g/l

kyseliny 5.3 g/l

alkohol: 12.0%

cena: cca 350 Kč


    Určitě jste už slyšeli o mladém vinařství IWAYINI z rukou Martina Zůla. Ač název i etikety působí dosti exoticky, vína vznikají u nás na Moravě.

    Jak mluví o vzniku názvu sám Martin? "Po dlouhém přemýšlení o názvu značky – kdy mě napadaly jen tradiční názvy – to nakonec přišlo samo. Mé příjmení je Zůl, netradiční příjmení, které má naše rodina jako jediná v Česku.

   Když jsem jel jednou autem z práce, moderátorka v rádiu právě pouštěla píseň, jejíž název znamená v jazyce afrického kmene Zulu "naděje". Hned jsem věděl, že to je ono! Doma jsem do Googlu zadal několik slov k překladu do Zuluštiny a hle… vzniklo IWAYINI, slovo, které v řeči afrického kmene Zulu znamená VÍNO."


   A teď k Martinovo vínům. Vína dělá ve dvou řadách a to ISIKO a UMLANDO. Vína z řady ISIKO jsou svěží, šťavaná a lehce pitelná. Jsou tedy ideální na odlehčený večer s přáteli, partnerem či rodinou plný zábavy. Řada UMLANDO už skrývá komplikovanější vína, která vínomilce budou nutit k většímu soustředení a přemýšlení nad daným vínem. Vína bývají školená na sudu, a tak dále :)

   A jak už jste si přečetli v nadpisu, my se dnes podíváme pod korek Ryzlinku vlašskému z řady UMLANDO.

   Tenhle vlašák má snad vše, co by správný mikulovský vlašák mít měl. Ovoce, bylinky, máslovost a slanost... Vůně je výrázná, ale svěží. Dostaly se mi na nos citrusy, bylinky (hlavně tymián a citronová tráva). Chuť je pak skvělá a plná překvapení, s každým douškem a delším otevřením vína se objevují nové a nové chutě. Z prvu jasné a zcela typické citrusy s tymiánem a rozmarýnem. Dočkáme se dlouhé dochuti, která se mi evokovala bylinkovo-oříškové máslo s minerálně slaným nádechem.

   Jediné, co mě snad mrzelo bylo, že láhev nebyla bezedná a dopila jsem se na její dno :( :D

    Víno je skvělé na pití již teď, ale zcela určitě neuděláte chybu pokud jej necháte nějakou dobu v láhvi zrát.